Sådan bruger du Windows 11 Start-menuen

Din guide til at bruge den helt nye Start-menu i Windows 11

Windows 11 tilbyder en fornyet Start-menu, en der er meget mere brugercentreret. Udover at ændre grænsefladen har Microsoft også ændret placeringen af ​​menuikonet Start. Det er nu centralt placeret, selvom du har mulighed for at ændre proceslinjens justering til venstre.

En masse nye funktioner er blevet tilføjet til Start-menuen i Windows 11, mens mange, fra de tidligere versioner, er blevet udelukket. Levende fliser ser ud til at være den mest fremtrædende udelukkelse, da de har været en del af Windows længe.

Selvom brugerne er uenige om funktionaliteten af ​​den nye Start-menu i Windows 11, er det bundet til at forbedre din Windows-oplevelse. Lad os se de forskellige muligheder og tilpasninger, der er tilgængelige i Windows 11 Start-menuen, og hvordan du gør dem alle.

Adgang til startmenuen

Der er to måder, du kan få adgang til Start-menuen, enten ved at klikke på 'Start'-knappen i proceslinjen eller ved at trykke på WINDOWS-tasten.

Når du har startet menuen Start, lad os se de forskellige tilgængelige muligheder, og hvordan du bruger hver af dem.

Brug af søgelinjen i startmenuen

Når du starter menuen Start, finder du en 'Søgelinje' øverst. Du behøver ikke nødvendigvis at klikke på 'Søg'-linjen, du kan snarere begynde at skrive med det samme for at foretage en søgning.

Når du begynder at skrive for at søge efter en app, mappe eller fil, omdirigerer den dig til menuen 'Søg', hvor resultaterne begynder at blive udfyldt, mens du skriver.

Sig, du vil søge efter 'Kommandoprompt'. Du behøver ikke indtaste det fulde navn på appen, men blot at indtaste 'pro' (eller en hvilken som helst del af navnet) vil de relevante søgeresultater vise, inklusive 'Kommandoprompt'.

Du kan også indsnævre din søgning ved at vælge den relevante kategori. Windows viser som standard resultater fra alle kategorier. Du finder tre søgekategorier nævnt øverst, mens du klikker på 'Mere' vil vise flere kategorier i rullemenuen for at indsnævre søgningen til en bestemt filtype.

Det er alt, der er at 'Søg' i Windows 11 Startmenu.

Få adgang til fastgjorte elementer eller alle apps på din pc fra startmenuen

Den næste sektion i Start-menuen er 'Pinned', hvor du kan fastgøre apps, filer og mapper for hurtig og nem adgang. Den fastgjorte sektion er opdelt i sider, hvor hver enkelt viser maksimalt 18 elementer.

Du kan navigere mellem siderne gennem de små cirkler til højre. Hver cirkel her betegner en side. Vi har diskuteret at navigere gennem de fastgjorte elementer i detaljer senere i artiklen.

Få adgang til alle apps, der er installeret på din computer

I afsnittet Fastgjorte elementer finder du en mulighed for 'Alle apps', som viser alle de apps, der er installeret på systemet. For brugere, der ønsker at have alle apps opført i startmenuen, som det var tilfældet i Windows 10, ville sektionen 'Alle apps' være den rigtige vej at gå.

For at se alle apps på systemet skal du blot klikke på 'Alle apps' og de apps, der er installeret på dit system, vil blive vist.

Apps her vil blive opført i alfabetisk rækkefølge med 'Mest brugte' apps listet øverst. Du kan scrolle ned og se dem alle.

I tilfælde af, at rulning virker som for meget af en opgave, skal du klikke på et af alfabeterne (eller symbolerne, mest brugte mulighed) placeret over en sektion af apps. Det vil nu præsentere alle alfabeterne sammen med et par symboler og et urikon (betegner de 'mest brugte' apps). Hvis du finder et alfabet nedtonet, starter ingen af ​​apps på systemet med det. Nu skal du blot vælge et alfabet for at se de apps, der starter med det.

Sådan fastgør du en app, mappe eller fil til startmenuen for hurtig adgang

Du kan nemt fastgøre apps, mapper, drev og filer til Start-menuen. Men for filer kan kun de eksekverbare (.exe) fastgøres. Lad os se, hvordan du fastgør forskellige elementer til proceslinjen.

For at fastgøre en mappe, eksekverbar fil eller et drev, højreklik på den, og vælg 'Pin to Start' fra kontekstmenuen. Her har vi fastgjort en mappe.

De andre muligheder i kontekstmenuen kan være forskellige for en fil eller et drev, men du kan blot vælge indstillingen 'Fastgør til start' for at fastgøre dem til menuen Start.

For at fastgøre apps til startmenuen, kan du enten navigere til den placering, hvor appen er gemt, eller blot finde den i sektionen 'Alle apps'. Start menuen 'Start' og klik på 'Alle apps'-indstillingen øverst til højre.

Find nu den app, du vil fastgøre, højreklik på den og vælg 'Pin to Start' fra kontekstmenuen.

Dette er den enkleste måde, du kan fastgøre en app på, selvom du kan navigere til den mappe, hvor appstarteren er gemt, og fastgøre den til Start-menuen, ligesom vi fastgjorde en mappe.

Navigering gennem fastgjorte apps og mapper

Der er ingen grænse for det maksimale antal elementer, der kan fastgøres til Start-menuen, dog vil kun 18 elementer blive vist pr. side. Men Windows 11 Start-menu tilbyder nem navigation mellem forskellige sider for fastgjorte elementer via pagineringskontrollerne til højre.

Du finder forskellige små cirkler til højre for sektionen 'Pinned', hvor hver af dem betegner en individuel side. Hvis du finder to cirkler, er der to sider med fastgjorte elementer, hvilket indikerer, at antallet af fastgjorte elementer er mindre end 36. Når du holder markøren over cirklerne, vises en nedadvendt pil i bunden, som kan bruges til at navigere til næste side.

Alternativt kan du klikke på selve cirklen for at navigere til den pågældende side. Hvis du for eksempel klikker på den tredje cirkel, kommer du til den tredje side med fastgjorte elementer. Dette er praktisk, når du har en masse elementer fastgjort til Start-menuen, og de er fordelt på flere sider.

Hvis du klikker på den nedadvendte pil, kommer du til den næste side med elementer, der er fastgjort til Start-menuen.

Omarrangering af elementer, der er fastgjort til startmenuen

Du kan også omarrangere de elementer, der er fastgjort til Start-menuen, ved blot at holde og trække dem. Du kan også flytte dem på tværs af sider. Dette vil hjælpe med at holde de elementer, du ofte får adgang til, på den første side.

For at flytte et element, der er fastgjort til menuen Start, skal du holde og trække det til den ønskede position og slippe klikket. Hvis du vil flytte det på tværs af sider, skal du holde og trække elementet til bjælken nederst, vente på, at næste side vises, og slippe klikket på den ønskede position for at slippe elementet.

Sådan frigøres en app eller mappe fra startmenuen

Du kan også frigøre de elementer, du ikke længere har brug for, fra startmenuen.

For at frigøre et element skal du højreklikke på det og vælge 'Unpin from Start' fra kontekstmenuen.

Elementet vil nu blive fjernet, og de andre elementer vil alle flytte sig ét sted for at udfylde den ledige plads.

Find ofte åbnede og nyligt tilføjede elementer i sektionen 'Anbefalet' i startmenuen

Anbefalede elementer genereres af Windows baseret på din aktivitet og de elementer, du ofte åbner. Alle tre filer, mapper og apps vises i dette afsnit.

Du kan tilpasse denne sektion og aktivere eller deaktivere visse elementer fra at blive vist her. Lad os se, hvordan du gør det.

Først skal du højreklikke på knappen 'Start' i proceslinjen og vælge 'Indstillinger' fra menuen Hurtig adgang. Alternativt kan du trykke på WINDOWS + I for at starte 'Indstillinger'-appen.

I Indstillinger skal du navigere til fanen 'Personalisering' fra venstre, og derefter rulle og vælge 'Start' fra højre.

Du vil nu finde tre muligheder listet her med en skifte ud for hver.

  • Vis nyligt tilføjede apps: Aktivering af denne indstilling viser de apps, du for nylig har installeret, i afsnittet 'Anbefalet' i menuen Start.
  • Vis de mest brugte apps: Aktivering af denne mulighed vil vise de apps, du ofte bruger, i afsnittet 'Anbefalet'.
  • Vis nyligt åbnede elementer i Start, Jump Lists og File Explorer: Som navnet antyder, viser aktivering af dette de nyligt åbnede elementer (filer) i sektionen 'Anbefalet' i Start-menuen og i Jump-listerne og File Explorer.

Aktiver til/fra-knappen ved siden af ​​muligheden for at vise de berørte elementer i menuen 'Start'.

Tilføj mapper til startmenuen (ved siden af ​​tænd/sluk-knappen)

Du kan tilføje mapper fra en forudindstillet liste til Start-menuen. Disse mapper vises nederst til højre ved siden af ​​'Power'-knappen i startmenuen.

For at tilføje mapper til startmenuen skal du klikke på 'Mapper' i 'Start'-menuen 'Personalisering'-indstillinger.

Du vil nu finde en liste over mapper her, slå knappen til ved siden af ​​den mappe, du vil have vist i Start-menuen.

De mapper, du aktiverede tidligere, vises nederst i startmenuen lige ved siden af ​​'Power'-knappen.

Log ud eller skift brugerkonto fra startmenuen

Nederst til venstre i startmenuen finder du den brugerkonto, du i øjeblikket er logget ind med. Hvis du klikker på den, vises et par muligheder for at foretage nogle hurtige ændringer.

Når du klikker på brugerkontoen, vises tre muligheder.

  • Skift kontoindstillinger: Den første mulighed her er at ændre kontoindstillingerne. Hvis du klikker på den, åbnes sektionen "Dine oplysninger" i indstillingerne for "Konto".
  • Låse: Den anden mulighed her er at låse pc'en. Hvis du går væk fra systemet og ikke ønsker, at andre trænger sig på, skal du blot vælge denne mulighed. Du bliver nødt til at autentificere, når du forsøger at låse den op senere. Alternativt kan du trykke på WINDOWS + L for at låse pc'en.
  • Log ud: Hvis du vælger denne mulighed, logges du ud af den aktuelle brugerkonto. Hvis du har flere brugerkonti på pc'en, skal du vælge denne for at logge ud og vælge en anden.

Husk at logge ud ikke er det samme som at skifte bruger. Når du logger ud, går alle data tabt, mens i tilfælde af at du skifter bruger, vil dataene for den aktuelle brugerkonto blive gemt, og når du åbner den igen, vil du finde tingene på samme måde som da du gik.

I samme menu finder du de andre brugerkonti listet i bunden, og ved at klikke på den ene skifter brugerkontoen. På denne måde mister du ingen data og kan fortsætte, hvor du slap.

Sleep, Sluk, Genstart din Windows-pc fra Start-menuen

Den sidste mulighed i Start-menuen er 'Power'-ikonet, som er placeret i nederste højre hjørne. Når du klikker på 'Power'-ikonet, dukker en menu op med tre muligheder.

  • Søvn: Dette sætter din pc i en lavere strømtilstand, hvor dataene gemmes, men andre komponenter er slukket for at spare strøm. Hvis du planlægger at genoptage arbejdet om et stykke tid, kan du blot sætte pc'en på vågeblus og senere vælge tingene, hvor du efterlod dem.
  • Lukke ned: Dette vil simpelthen slukke for pc'en og lukke alle kørende programmer eller opgaver. Når den er i denne tilstand, bruger din pc ingen strøm.
  • Genstart: Denne mulighed lukker pc'en ned og genstarter den derefter automatisk. Dette er praktisk og retter trivielle fejl eller fejl på Windows.

Flyt Windows 11 Start-menuen til venstre side af proceslinjen

Den centralt placerede proceslinjeikoner-grænseflade i Windows 11 bliver ikke godt modtaget af alle, og mange foretrækker den gamle måde, hvor menuikonet ‘Start’ blev placeret til venstre på proceslinjen efterfulgt af de andre ikoner. Den gode nyhed er, at Windows giver dig mulighed for at ændre proceslinjens justering til venstre.

For at flytte menuikonet Start til venstre skal du højreklikke på 'Proceslinjen' og vælge 'Proceslinjeindstillinger'.

I indstillingerne for proceslinjen skal du rulle ned og vælge 'Proceslinjeadfærd'.

Klik nu på rullemenuen ved siden af ​​'Taskbar justering'.

Til sidst skal du vælge 'Venstre', og proceslinjeikonerne justeres automatisk til venstre.

Disse er alle de funktioner og tilpasninger, der er tilgængelige i henholdsvis og til Windows 11 Start-menuen. Du kan nu tilpasse Start-menuen, som du vil, for en finere og mere raffineret oplevelse.