Sådan aktiveres eller deaktiveres (afslut) fokustilstand i Windows Terminal

Denne vejledning viser dig, hvordan du afslutter eller deaktiverer fokustilstanden ved hjælp af kommandopaletten, indstillinger eller genvejstaster i Windows Terminal.

Windows Terminal er en hurtig, effektiv og kraftfuld terminalapplikation, der rummer alle dine kommandolinjeværktøjer og -skaller såsom kommandoprompt, PowerShell, Azure CloudShell, WSL og mere på ét sted.

Når du starter Windows Terminal, åbnes det som standard som et enkelt fanevindue, svarende til det traditionelle kommandopromptvindue. Windows Terminal er dog meget tilpasselig, den lader dig vælge, om du vil starte terminalen som maksimeret, fuld skærm, standard (i et vindue), fokus eller maksimeret fokustilstand.

Hvis du indstiller Windows-terminalen til at starte i fokustilstand, åbnes terminalen i vinduestilstand, men uden faner og titellinje. Fanerne og titellinjen vil være skjult i fokustilstand, så du kun kan fokusere på terminalindholdet. Det er nemt at aktivere fokustilstanden, men det er lidt svært at komme ud af fokus. Lad os vise dig tre forskellige måder at afslutte og/eller deaktivere fokustilstand i Windows Terminal.

Aktiver fokustilstand i Windows Terminal

Lad os først vise dig, hvordan du aktiverer fokustilstand på Windows Terminal, hvis du ikke allerede ved det.

For at aktivere fokustilstand skal du åbne Terminalindstillinger ved at klikke på rullemenuen i titellinjen på Window Terminal og vælge indstillingen 'Indstillinger'.

På fanen Indstillinger skal du klikke/trykke på 'Startup' i venstre rude og vælge 'Foucs' under Launch mode. Klik derefter på knappen "Gem" i nederste højre hjørne.

Nu, næste gang du starter Windows Terminal, åbnes den i fokustilstand som vist nedenfor.

Afslut eller deaktiver fokustilstand i Windows Terminal

Hvis du går ind i fokustilstanden, vil fanerne og titellinjen være uovervindelige, og du vil ikke have adgang til indstillingerne for terminalvinduet. Da menuen bliver utilgængelig, kan det se ud til, at der ikke er nogen måde at afslutte eller deaktivere fokustilstanden. Men der er få forskellige måder at forlade fokustilstanden i Windows Terminal, og alle involverer tastaturgenvejstaster.

Deaktiver/afslut fokustilstand ved hjælp af kommandopaletten

Kommandopaletten er en interaktiv liste over de mest brugte kommandoer eller handlinger i Windows Terminal. Du kan også bruge kommandopaletten til at slå fokustilstanden til/fra.

Når du er i fokustilstand, skal du trykke på Ctrl + Shift + P genvejstaster for at få adgang til kommandopaletten. Den interaktive kommandopaletfunktion vil dukke op med en liste over handlinger, som du kan køre inde i Windows Terminal. Rul ned på listen, indtil du finder kommandoen 'Toggle focus mode', eller du kan også søge efter 'focus mode' i søgefeltet øverst. Klik derefter på kommandoen 'Skift fokustilstand' for at gå ind eller ud af fokustilstand.

Din Windows Terminal forlader øjeblikkeligt fokustilstanden. Du kan også bruge den samme metode til hurtigt at gå ind i fokustilstanden uden at skulle gå til indstillingerne for at ændre tilstanden og genstarte appen for at gå ind i fokustilstanden.

Men denne metode virker kun for den aktuelle session af Windows Terminal. Hvis du har indstillet fokustilstand som standardstarttilstand, vil den vende tilbage til fokustilstand, når du genstarter terminalen. Så hvis du vil deaktivere fokustilstanden helt, skal du følge den næste metode.

Deaktiver fokustilstand ved hjælp af Indstillinger

En anden måde, du kan deaktivere tilstand på, er ved at bruge Indstillinger. Som vi nævnte før, er der ingen menulinje synlig i fokustilstanden for at indtaste indstillinger. Men du kan altid få adgang til indstillinger ved hjælp af tastaturgenvejen i Windows Terminal.

For at få adgang til indstillinger skal du trykke på genvejstasterne Ctrl + på tastaturet. I vinduet Indstillinger skal du klikke på fanen 'Start' og vælge indstillingen 'Standard' eller 'Maksimeret', som vil køre terminalen i fuld skærm med alle faner og titellinje stadig synlige.

Både 'Fuld skærm'-tilstand og 'Maksimeret fokus'-tilstand er lige så de samme som Fokus-tilstanden. Hvis du vælger disse tilstande, vil du ikke kunne se faner og titellinjen på terminalen.

Når du har valgt tilstanden, skal du klikke på knappen 'Gem' i nederste højre hjørne for at bekræfte ændringerne. Dette åbner terminalen i den valgte tilstand, når du genstarter appen.

Luk derefter Windows-terminalen fra proceslinjen eller ved at trykke på Alt + F4 og start den derefter igen.

Gå ind i/afslut fokustilstanden ved hjælp af genvejstaster

Dette er den nemmeste måde at gå ind eller ud af fokustilstand i Windows Terminal. Du kan hurtigt skifte fokustilstand med de brugerdefinerede genvejstaster. Dette ligner den første metode, men uden adgang til kommandopaletten. Du skal dog først tilføje en brugerdefineret nøglebinding (genvejstaster) i filen settings.json. Følg disse trin for at gøre det:

Åbn først Terminalindstillinger, og klik derefter på indstillingen 'Åbn JSON-fil' i nederste venstre hjørne af appen.

I dialogboksen 'Hvordan vil du åbne denne fil?' skal du vælge din standardteksteditor (som Notesblok), og klikke på 'OK'.

Filen ‘settings.json’ åbnes i Notesblok. Se her efter et objekt med navnet til/fra FocusMode under handlinger array.

Tilføj derefter følgende 'keys'-egenskab og dens værdi (genvejstast) i filen settings.json:

"keys": "Shift+f12"

Du skal indtaste ovenstående egenskab efterfulgt af et komma (,) lige efter til/fra FocusMode kommando som vist nedenfor. Du kan også tilføje enhver anden nøglebinding i stedet for Skift+f12.

Du kan også tilføje egenskaben 'nøgler' i en separat linje, som det er i andre kommandoer.

Hvis du ikke kan se til/fra FocusMode objekt under handlingsegenskaben overhovedet, kan du indtaste hele objektet (kommandoen og en tastebinding) som vist i ovenstående skærmbillede.

 { "command": "toggleFocusMode", "keys": "shift+f12" },

Eller du kan kopiere 'command'-egenskaben fra 'default.json'-filen til 'settings.json'-filen og tilføje en nøglebinding til kommandoen.

Du kan få adgang til filen default.json ved at klikke på "Åbn JSON-fil" i indstillingerne, mens du trykker på Alt-tasten.

Kopier filen default.json til/fra FocusMode genstand fra handlinger array.

Og indsæt det hvor som helst under handling array i filen 'setting.json' som vist nedenfor.

Tilføj derefter en nøglebinding til til/fra FocusMode som vi viste før.

Når du har indtastet nøglebindingen, skal du gemme filen settings.json ved at klikke på menuen 'Filer' og vælge indstillingen 'Gem'.

Nu kan du nemt skifte fokustilstand med genvejstasterne Shift + F12, uanset hvilken tilstand du er i.

Det er det.