Sådan opretter du en Sudo-bruger på Ubuntu 20.04 LTS

Giv root-privilegier til enhver bruger med sudo på Ubuntu 20.04 LTS

Rootbrugeren, som er standardbrugeren oprettet med administrative rettigheder, er som standard låst i Ubuntu, hvilket betyder, at du ikke kan logge ind på systemet som root-bruger. Det sudo kommando kommer i spil i sådanne tilfælde, når du skal udføre administrative opgaver med din egen bruger. Grundlæggende giver det en normal bruger mulighed for at køre kommandoer med root-rettigheder.

Oprettelse af Sudo-bruger

Det første trin er at oprette en bruger ved hjælp af kommandoen adduser. Indtast adgangskoden og andre valgfri detaljer, når du bliver bedt om det.

sudo adduser 

Bemærk, at kun root har rettighederne til at tilføje nye brugere til systemet. Derfor kørte vi kommandoen med sudo. Det betyder, at din bruger allerede burde have sudo privilegier, hvis du vil oprette en ny sudo-bruger.

Næste trin er at tilføje denne bruger til gruppen sudo, som vil tildele alle sudo-privilegier til brugeren.

sudo adduser sudo 

Brugeren er nu blevet tilføjet til gruppen sudo. Lad os kontrollere, om brugeren har sudo-rettigheder.

Test Sudo-brugeren

Skift til den nyoprettede bruger med kommandoen su.

su - 

Vi er logget ind som ny bruger. Bemærk, at prompten også er ændret og viser navnet på den nye bruger.

Bemærk, at når vi loggede ind som den nye sudo-bruger, dukkede velkomstteksten op, der rådede til, hvordan man bruger kommandoen sudo. Det betyder, at brugeren er en del af sudo-gruppen.

Lad os nu køre en kommando med sudo med denne bruger, og lad os se, om det virker. Vi vil forsøge at oprette en mappe kaldet tmp inde /etc, som vi har brug for sudo adgang, da kun root har rettigheder til at ændre /etc.

sudo mkdir /etc/tmp

Som vi kan se med ls, biblioteket tmp er blevet oprettet i /etc.

I denne artikel har vi set, hvordan du opretter en ny sudo-bruger. Hvis en bruger skal have sudo-privilegier i en begrænset periode, kan du fjerne brugeren fra sudo-gruppen for at tilbagekalde hans/hendes privilegier. Brug kommando misbruger for at fjerne en bruger fra sudo-gruppen.