Sådan installeres Windows Subsystem til Linux på Windows 11

Kør Linux-kerner uden at skylle Windows med Windows Subsystem til Linux på din Windows 11-pc.

Linux er et operativsystem ligesom Windows eller macOS og foretrækkes af folk som professionelle udviklere eller netværksoperatører. Selvom Linux ikke er begrænset til professionel brug, så vil mange mennesker som kodere gerne bruge Linux på grund af dets open source-natur og andre funktioner. Men hvis du har brugt Windows som dit operativsystem i lang tid, kan det være noget besværligt at skifte til Linux.

Her kommer Windows-undersystemet til Linux. Det kan betragtes som en mellemvej, fordi Windows-undersystemet til Linux er et miljø, som efter opsætning giver dig mulighed for at køre Linux-kommandolinjer og -applikationer, bare uden en grafisk grænseflade. Denne artikel viser dig, hvor nemt du kan konfigurere Windows Subsystem til Linux på din computer og bruge det.

Hvad er WSL eller Windows Subsystem til Linux?

Windows Subsystem til Linux er navnet på den funktion, der efter aktivering opretter et virtuelt miljø til at køre Linux-distributioner. Fordelen ved at bruge denne funktion er, at du ikke behøver at skylle Windows OS for det, hvilket giver dig mulighed for samtidig at køre Windows og også distribuere Linux som en virtuel maskine. Afhængigt af distributionen af ​​Linux, du vælger at bruge, kan du muligvis ikke få en grafisk grænseflade.

WSL tillader virtualisering af en Linux-distribution eller -kerne oven på Windows-platformen. Der er flere distributioner eller kerner er tilgængelige i Windows OS som Kali Linux, Ubuntu, Debian og AlpineWSL. Med den virtualiserede kerne udfører du flere handlinger som at køre applikation, fungere som en virtuel maskine og have lignende funktioner osv.

Aktivering af Windows Subsystem til Linux fra kontrolpanelet

Først skal du søge efter 'Kontrolpanel' i startmenuens søgning og vælge det fra søgeresultaterne.

Klik på 'Programmer' i kontrolpanelvinduet.

Vælg derefter 'Slå Windows-funktion til eller fra' under sektionen Programmer og funktioner.

Et nyt vindue kaldet 'Windows-funktioner' vises. Rul ned i funktionslisten, sæt kryds i boksen før 'Windows Subsystem for Linux' og vælg derefter 'OK'.

Når du har trykket på OK, begynder Windows automatisk at downloade og installere funktionen. Et nyt vindue, kaldet 'Windows-funktioner' vises, hvor du kan overvåge downloadprocessen.

Når overførslen er færdig, skal du genstarte din computer for at afslutte installationsprocessen. Klik på 'Genstart nu' for hurtigt at genstarte din computer.

Aktivering af Windows Subsystem til Linux via Windows PowerShell

Windows PowerShell er et administrativt værktøj, der kan bruges til at køre kommandolinjer. Det er, hvad vi skal gøre for at installere Windows-undersystemet til Linux. Kørsel af følgende kommando starter installationsprocessen automatisk.

For at starte skal du først gå til Start Menu-søgning og skrive 'Windows Powershell'. Højreklik på appen fra søgeresultaterne, og vælg indstillingen 'Kør som administrator'.

I PowerShell-vinduet skal du kopiere og indsætte følgende kommando og derefter trykke på 'Enter' på dit tastatur.

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

Når du har trykket på Enter på dit tastatur, vil PowerShell bede dig om at genstarte din computer. Tryk på Y på dit tastatur og derefter på Enter for at starte genstarten.

Download en Linux-distribution

Nu hvor du har aktiveret og installeret Windows Subsystem til Linux, er alt hvad du behøver at downloade en Linux distro eller distribution for at begynde at bruge Linux på din computer. Heldigvis behøver du ikke søge på nettet for at downloade en distro fra et tredjepartswebsted. I Windows 11 kan du downloade Linux-distroen direkte fra Microsoft Store.

Åbn Microsoft Store ved at søge efter det i Windows Search og vælge det fra søgeresultaterne.

I Microsoft Store-vinduet skal du skrive Ubuntu i søgefeltet øverst i vinduet og vælge appen fra søgeresultaterne.

Når ansøgningssiden åbner, skal du klikke på den blå 'Hent'-knap.

Når du har klikket på 'Hent', vil Linux-distroen blive downloadet, og nu kan du køre Linux-kommandoer og -applikationer på din Windows 11-computer.

Sådan afinstalleres Windows Subsystem til Linux

For at afinstallere Windows Subsystem til Linux helt fra dit system, skal du starte med at fjerne distroen først. For at gøre dette skal du først trykke på Windows+i for at åbne menuen Indstillinger. I vinduet Indstillinger skal du vælge 'Apps' fra venstre panel og derefter vælge 'Apps & funktioner' fra højre panel.

Rul derefter ned på applisten og find 'Ubuntu' eller den distro, du har installeret fra Microsoft Store. Klik på de 3 lodrette prikker og vælg derefter 'Afinstaller'.

Klik derefter på 'Afinstaller', og distroen vil blive fjernet fra din computer.

Når du har afinstalleret distroen, er det nu tid til at deaktivere Windows-undersystemet til Linux. For at gøre det skal du åbne kontrolpanelet igen ved at søge efter det i Startmenu-søgningen.

Klik på 'Programmer' i kontrolpanelvinduet.

Derefter skal du under sektionen Programmer og funktioner klikke på 'Slå Windows-funktioner til eller fra'.

Der vises et nyt vindue kaldet 'Windows-funktioner'. Derfra fravælg feltet før 'Windows Subsystem for Linux' og klik derefter på 'OK'.

Nu har du helt fjernet 'Windows Subsystem for Linux' fra din computer. Du skal genstarte din computer efter at have trykket på 'OK' for at fuldføre afinstallationsprocessen.

Sådan aktiverer eller deaktiverer du WSL- eller Windows-undersystemet til Linux på din Windows 11-computer.