Sådan kontrolleres CPU-temperaturen på en Windows 11-pc

Hold styr på CPU-temperaturen på din pc for optimal ydeevne og et sundt system.

Processoren eller CPU'en er kernedelen af ​​enhver computer. Mens du bruger din computer og sætter din CPU i gang, stiger temperaturen. Under hård belastning kan din CPU-temperatur endda gå op til 100°C. Hvis en CPU på en eller anden måde kører ved en meget høj temperatur, f.eks. over 90°C i en længere periode, kan det skade CPU'ens levetid og ydeevne.

Der er flere metoder til at forhindre CPU'er i at blive meget varme, hvoraf den ene er at bruge en off-market CPU Cooler og også termisk pasta af god kvalitet. Selvom at have disse ikke sikrer, at CPU'en aldrig vil varme op, er det derfor afgørende at kontrollere CPU-temperaturen manuelt i tidsindstillede intervaller for at opretholde ydeevne og systemsundhed.

Hvad er den ideelle temperatur og høj temperatur for en CPU?

Den ideelle temperatur for en CPU er det temperaturområde, som en CPU kan nå uden at opleve nogen skadelig påvirkning. Nu varierer dette område meget for forskellige CPU'er. Selvom det generelt antages, at 65-70°C er ideel til de fleste CPU'er under tung belastning. Men nogle CPU'er, især bærbare CPU'er, kan nemt nå op til 80 °C under højt tryk som videoredigering eller spil.

  • Alt over 85°C kan betragtes som høj temperatur. Der er flere faktorer, der kan bidrage til, at din CPU når over 85°C. Nogle af dem er:
  • Hvis du ikke har ordentlig køling til din CPU. Nogle gange er lagerkøleren, der kommer, ikke nok.
  • Hvis du ikke har ændret den termiske pasta, du har på din processor i et stykke tid. Det kan tørre ud og holde op med at virke.
  • Hvis du kører din computer under hård belastning som at redigere flere højopløselige videoer og også i meget lange perioder som over 10-12 timer.

Hvis en CPU bliver meget varm, er der flere beskyttelsesprocedurer for at forhindre, at den beskadiger sig selv. Hvis en CPU bliver varmere end normale grænser, vil den begynde at termisk gas. Dette betyder, at CPU'en vil forsøge at sænke temperaturen ved at bremse. Hvis dette heller ikke virker, vil hele computeren efter et vist tidspunkt lukke ned.

Nu hvor du ved, hvorfor du måske vil tjekke temperaturen på din CPU, lad os gå videre til, hvordan du kan gøre det.

Kontrol af CPU-temperatur på en Windows 11-pc

Når det kommer til at kontrollere CPU-temperaturen, har du kun to muligheder. Enten skal du downloade og installere tredjepartssoftware for at overvåge din CPU-temperatur i realtid, eller du skal gå til din BIOS, hver gang du vil vide mere om temperaturen på din CPU.

Der er talrige fantastisk software til at overvåge CPU-temperaturen, og de giver også information om andre egenskaber som brugsprocent, clockhastighed, fans søvn og meget mere. Du kan også overvåge egenskaberne af anden hardware, som du har installeret på din computer, såsom bundkortet eller GPU'en.

Her er nogle gode muligheder, når det kommer til at downloade software til at overvåge CPU-temperaturen:

  • NZXT CAM
  • HWMonitor
  • Kernetemp
  • CPU-Z

Metoden til at kontrollere CPU-temperaturen via enhver tredjepartssoftware er ret enkel. Start med at gå til downloadsiden for ovennævnte applikationer. Til denne guide vælger vi NZXT CAM.

Når du har downloadet filen NZXT-CAM-Setup.exe, skal du dobbeltklikke på den for at køre installationsprogrammet. Når den er startet, starter installationsprocessen automatisk.

Efter installationen vil NZXT CAM-vinduet komme op. Du kan tilmelde dig eller logge ind på din NZXT-konto, men det er slet ikke nødvendigt. Du skal blot vælge "Fortsæt i gæstetilstand" under knapperne "Tilmeld" og "Log ind".

Derefter kommer en dialogboks mærket 'Juridisk' op. Marker afkrydsningsfeltet, der siger 'Jeg har læst og accepterer NZXT's…..', og klik på knappen 'Bekræft'.

Derefter kommer en anden dialogboks op og beder dig om at bedømme softwaren. Du kan give en vurdering, hvis du ønsker det, eller lukke dialogboksen ved at klikke på 'X' i øverste højre hjørne af dialogboksen.

Når du har lukket alle dialogbokse, vil du være på hovedmenuen i NZXT CAM. Nu vil du være i stand til at se temperaturen på din CPU opført øverst i CPU-sektionen.

Sådan kontrollerer du temperaturen på din CPU med tredjepartssoftware.

Kontrol af CPU-temperatur fra BIOS

Det er nemt at kontrollere CPU-temperaturen, men det er ikke den ideelle ting at lukke computeren ned og gå ind i BIOS, hver gang du ønsker at kontrollere CPU-temperaturen. Du får heller ikke statistikker som resultater i realtid eller temperatur under belastning.

Start først i BIOS-tilstand. Åbn startmenuen, og klik på tænd/sluk-knappen efterfulgt af indstillingen 'Genstart'.

Bliv ved med at trykke på BIOS-tasten på dit bundkort på startskærmen på din pc, som generelt er enten DEL eller F2.

Så snart du går ind i BIOS, vil du se, at CPU-temperaturen og andre statistikker er angivet der.